Dacă la inceputul pandemiei in tara noastra specialistii in domeniul imobiliar se asteptau la scaderi drastice ale tranzactiilor imobiliare, trebuie spus ca acest lucru s-a intamplat in perioada starii de urgenta, in intervalul martie – mai. In schimb, odata cu inceputul lunii iunie s-a inregistrat o crestere constanta a tranzactiilor imobiliare, acest lucru datorandu-se inclusiv ridicarii restrictiilor impuse de autoritati pentru limitarea raspandirii virusului.
Cele trei luni de carantină din primăvara lui 2020 ne-au schimbat tuturor relația cu casa. Pe parcursul anului trecut, cumpărătorii se așteptau ca prețurile să scadă din cauza pandemiei. Dacă in ianuarie 2020 aveai bani să investești intr-un apartament cu trei camere, cu aceeași sumă de bani în martie 2021 îți luai un apartament cu două camere, din cauza creșterii preturilor. În primele trei luni ale anului 2021, piața imobiliară a înregistrat mai mulți clienți decât în ultimele trei luni ale lui 2020.
Din cauza faptului că au crescut prețurile, tinerii își achizitionează mai greu o locuinta, în marea lor majoritate cu credit. Scumpirea locuințelor duce inevitabil și la creșterea chiriilor.
Până acum cumpărătorii erau interesați să cumpere locuințe în centrele marilor orașe, în zonele imediat apropiate și cu acces facil în oraș, acum lucrurile par să se schimbe, tendința e de migrare de la centrul orașului în zone destul de îndepărtate, chiar în zone care acum doi ani nu erau deloc luate în calcul, casele cu grădină și apartamentele cu terase sunt cele mai căutate după pandemie.
Oamenii vor avea nevoie de o locuință pentru a petrece timp alături de cei dragi, firmele vor avea nevoie de un spațiu in care să-și desfășoare activitatea, iar cei care construiesc vor avea nevoie de terenur.
Făcând o comparatie intre prețurile dintre ani 2020 și 2021 se poate observa ca piața imobiliară este intr-o continuă creștere.