Anul 2021 a adus cu el multe incertitudini si pe piața imobiliară, așa că o mare parte din societate continuă să creadă că o agenție imobiliară cu reputație pe piața locală și cu un sistem dezvoltat de protejare a drepturilor clienților ar putea fi capabilă de escrocherii și fraude. Acesta este motivul pentru care, atunci când mulți dintre proprietarii care au un imobil de vânzare sunt abordați de către un agent imobiliar, încearcă cât mai rapid posibil să încheie apelul.

Cumpărătorii au și ei o teamă foarte mare când vine vorba de achiziția unei locuințe. Aceasta se datorează în mare parte faptului că o tranzacție imobiliară este o procedură complexă, care implică sume mari de bani. Teama acestora este cauzată de o posibilă dublă vânzare, întârzieri în perioada de construcție, falimentul dezvoltatorului și documente falsificate.

1. Plata în exces

Teama de a plăti în exces este destul de naturală. Cumpărătorii de imobile se tem adesea să ia decizia finală, deoarece consideră că ar putea achita prea mult. De obicei, dorința de a negocia la oameni apare odată cu un sentiment ascuns de neîncredere, așa că, agentul imobiliar, într-un astfel de moment se confruntă cu sarcina de a afla care este echilibrul optim calitate - preț pentru clientul său, sugerând cea mai potrivită opțiune. Teama de o agenție imobiliară în acest context se manifestă și ca acel “comision ascuns” , clientul întrebându-se cât va trebui să plătească pentru serviciile agenției.

2. Luarea unei decizii greșite

Prin “teamă de o agenție imobiliară” înțelegem și indecizie. Un client care are aceasta teama spune întotdeauna că, înainte de a semna orice hârtie cu un agent imobiliar, ar trebui să vorbească cu cineva în care are încredere. Cel mai adesea vor fi soți, părinți, prieteni cu experiență în tranzacții imobiliare, etc. Totuși, în aceste circumstanțe, nimeni mai pregătit în domeniu nu vă va putea oferi cele mai bune sfaturi decât specialistul imobiliar. Acesta cunoaște nu doar prețurile pe piața imobiliară, ci și cele mai bune companii de construcții, cele mai avantajoase oferte și aspectele negative ale multor proprietăți. Un agent imobiliar onest nu vă va da doar asigurări și vă va încuraja cât mai rapid să faceți o achiziție, el va enumera și punctele slabe ale locuinței, astfel încât achiziția să fie una calculată și bine gândită.

3. Înșelătoria

De cele mai multe ori, teama de a fi înșelat îi caracterizează pe clienții care au avut experiențe negative anterioare cu agenții imobiliari. În acest caz, orice agent imobiliar este asemănat automat cu primul agent imobiliar cu care au interacționat. Aceasta înseamnă că respectivul așteaptă garanții suplimentare de la noul agent imobiliar că își va desfășura activitatea cu înaltă calitate, în conformitate cu toate obligațiile asumate. Una dintre cele mai mari frici este  de a rămâne fără apartament și fără bani, existând această posibilitate în cazul în care s-ar apela la un “agent imobiliar individual” sau la o agenție imobiliară neprofesionistă. Cele mai frecvente cazuri de fraudă sunt reprezentate de plata in avans. Firmele de o zi colectează bani de la oameni, după care dispar. Trebuie amintit că o agenție imobiliară nu poate cere plata sută la sută înainte de încheierea contractului de cumpărare și vânzare! Plata în avans ar trebui să fie minimă, iar suma finală este transferată numai după tranzacție. Toate calculele se fac după alegerea și vizualizarea unui apartament, întâlnirea cu proprietarul și verificarea actelor de proprietate.

4. Părerea celorlalți și prețul ireal

Teama de opiniile celorlalți se referă la respectul de sine și este adesea direct legată de prețul proprietății vândute. Astfel de clienți, în ciuda tuturor argumentelor și convingerilor profesionale ale agentului imobiliar, cer ca imobilul să fie scos la vânzare la un preț mai mare decât prețul pieței. În primul rând se datorează faptului că acest tip de client este atașat emoțional de proprietate. În al doilea rând, nu se poate împăca cu ideea că rudele, cunoscuții sau vecinii lor vor afla că își vinde apartamentul sau casa prea ieftin. În această situație proprietatea va fi greu de vândut, deși luni întregi a fost promovată și prezentată potențialilor clienți. Stabilirea unui preț competitiv pe piață este unul dintre cele mai importante lucruri pe care un specialist imobiliar le face. Ajustarea prețului imobilului la prețul real de piață vă asigură vânzarea acestuia într-un timp relativ scurt.

5. Teama de orice acțiune fără o cunoaștere aprofundată a problemei

Clienții care au această teamă pun mii de întrebări clarificatoare, îi cer agentului imobiliar să le furnizeze informații suplimentare despre el, despre agenția imobiliară, despre tranzacțiile anterioare ale agentului imobiliar, etc. Aceste întrebări sunt dese și absolut naturale, atunci când sunt în limită. Specialiștii imobiliari cu experiență au propria lor viziune în ceea ce privește ameliorarea unor stereotipuri ale clienților, dar știu și cum să elimine temerile acestora. Cea mai bună abordare în acest caz este de a oferi clientului dovezi incontestabile că, prin semnarea contractului cu un specialist imobiliar, clientul va lua cea mai bună decizie.

Dacă cumpărătorul experimentează frică și neînțelegere de pe urma acțiunilor agentului imobiliar, atunci datoria specialistului este să-i explice totul în detaliu și să ofere informații cât mai complete, atât de la sine, cât și din alte surse sigure. Din partea agentului imobiliar, este importantă și prezentarea unei informații corecte și verificate.

Temerile legate de o agenție imobiliară evidențiate în acest articol nu sunt întotdeauna evidente și nu stau la suprafață. După cum arată practica, ele pot fi ascunse în spatele unor obiecții complet diferite. Sarcina unui agent imobiliar profesionist este tocmai de a diminua posibilele îndoieli, prin adresarea unor întrebări cu scopul de a stabili toate aspectele care îl frământă pe clientul său. Aflând toate temerile clientului, specialistul imobiliar va face tot posibilul ca procesul de vânzare-cumpărare să fie cât mai transparent posibil, iar clientul să fie sigur că va obține ceea ce își dorește, o locuință confortabilă pentru el și familia sa.

            În lista temerilor de bază există și teama de agentul imobiliar, mai exact, faptul că el poate folosi combinația cunoștințelor sale și incompetența cumpărătorului sau vânzătorului pentru orice fel de înșelăciune sau fraudă. Spre urmare, un agent imobiliar competent trebuie să fie persoana care poate proteja interesele oricărui cumpărător sau vânzător pe întreg procesul de vânzare-cumpărare a unui bun imobil.

            Echipa ORYON IMOBILIARE vă recomandă să alegeți mereu cei mai buni consultanți imobiliari, întrucât acest lucru va face diferența, având acces la informații prețioase, putând stabili prețul corect de vânzare, având parte de un pachet de promovare personalizat și adaptat cerințelor fiecăruia și de siguranță în tranzacțiile imobiliare.