blog
Admin

Ce presupune colaborarea cu o agenție imobiliară?

 
 

Colaborarea cu o agenție imobiliară presupune o serie de procese și activități care vizează vânzarea sau cumpărarea unei proprietăți imobiliare. În general, aceste procese pot fi împărțite în două categorii, și anume, de pre-vânzare-cumpărare și de vânzare/închiriere specifice.

 

 

Vom discuta din perspectiva fiecărui tip de colaborare cu o agenție imobiliară.

Din perspectiva unui vânzător, colaborarea cu o agenție imobiliară presupune următoarele:

 

 • Consultanță și evaluare: Agentul imobiliar va discuta cu vânzătorul despre proprietatea pe care dorește să o vândă, pentru a înțelege mai bine caracteristicile acesteia și nevoile vânzătorului. De asemenea, va evalua valoarea proprietății, pentru a stabili un preț corect.
 • Promovare: Agentul imobiliar va promova proprietatea prin intermediul diferitelor canale, cum ar fi site-urile de anunțuri imobiliare, rețelele de socializare, sau evenimentele de networking.
 • Vizionări: Agentul imobiliar va organiza vizionari pentru potențiali cumpărători, pentru a le permite acestora să vadă proprietatea și să pună întrebări.
 • Negociere: Agentul imobiliar va negocia cu cumpărătorul pentru a ajunge la un preț de vânzare acceptabil pentru ambele părți.
 • Documente: Agentul imobiliar va pregăti și va coordona semnarea documentelor necesare pentru încheierea tranzacției, cum ar fi contractul de vânzare-cumpărare, contractul de garanție, sau contractul de împrumut bancar.

 

În cazul vânzării unei proprietăți, vânzătorul va plăti agenției imobiliare un comision, care se situează, în general, între 2% și 5% din valoarea proprietății.

 

Din perspectiva unui cumpărător, colaborarea cu o agenție imobiliară presupune următoarele:

 

 • Consultanță: Agentul imobiliar va discuta cu cumpărătorul despre nevoile și dorințele acestuia, pentru a înțelege mai bine ce tip de proprietate caută.
 • Căutarea de proprietăți: Agentul imobiliar va căuta proprietăți care se încadrează în nevoile și bugetul cumpărătorului.
 • Vizionări: Agentul imobiliar va organiza vizionari pentru cumpărător, pentru a-i permite acestuia să vadă proprietățile care îl interesează.
 • Negociere: Agentul imobiliar poate ajuta cumpărătorul să negocieze un preț de cumpărare acceptabil.
 • Documente: Agentul imobiliar poate ajuta cumpărătorul să înțeleagă documentele necesare pentru încheierea tranzacției.

 

În cazul cumpărării unei proprietăți, cumpărătorul poate plăti agenției imobiliare un comision, care se situează, în general, între 2% și 5% din valoarea proprietății.

 

Din perspectiva unui chiriaș, colaborarea cu o agenție imobiliară presupune următoarele:

 

 • Căutarea de proprietăți de închiriat: Agentul imobiliar va căuta proprietăți de închiriat care se încadrează în nevoile și bugetul chiriașului.
 • Vizionări: Agentul imobiliar va organiza vizionari pentru chiriaș, pentru a-i permite acestuia să vadă proprietățile care îl interesează.
 • Negociere: Agentul imobiliar poate ajuta chiriașul să negocieze un preț de închiriere acceptabil.
 • Pregătirea documentelor: Agentul imobiliar poate ajuta chiriașul să pregătească documentele necesare pentru încheierea contractului de închiriere.

 

Din perspectiva unui proprietar, colaborarea cu o agenție imobiliară presupune următoarele:

 

 • Căutarea de chiriași: Agentul imobiliar va căuta chiriași pentru proprietatea proprietarului.
 • Vizionări: Agentul imobiliar va organiza vizionari pentru potențiali chiriași, pentru a le permite acestora să vadă proprietatea și să pună întrebări.
 • Negociere: Agentul imobiliar poate ajuta proprietarul să negocieze un preț de închiriere acceptabil.
 • Pregătirea documentelor: Agentul imobiliar poate ajuta proprietarul să pregătească documentele necesare pentru încheierea contractului de închiriere.

În concluzie, colaborarea cu o agenție imobiliară poate fi o soluție avantajoasă atât pentru vânzători, cât și pentru cumpărători, chiriași și proprietari. Cu ajutorul unui agent imobiliar profesionist, poți economisi timp și energie și poți avea mai multe șanse de a încheia o tranzacție avantajoasă. Alege echipa Oryon Imobiliare pentru o colaborare eficientă și utilă pentru dumnneavoastră.

 

...
blog
Admin

Piața imobiliară în perioada 2020 – 2021.

Făcând o comparație între anul 2020 si 2021 privind piața imobiliară din județul Gorj, prețul imobilelor ( garsoniere, apartamente, terenuri ) a crescut semnificativ în prima parte a acestui an, față de ultimul trimestru al anului trecut.

     Dacă privim prețul ofertelor de închiriere, prețul caselor și al apartamentelor oferite spre închiriere, acesta a scăzut în ultima parte a anului 2020, scădere care s-a păstrat și în prima jumătate a anului 2021.

     O creștere semnificativă a cererii de cumpărare s-a simțit în cazul terenurilor, lucru care a dus la o scumpire a prețului per metru pătrat.

     Spațiile comerciale au fost la mare căutare în toată perioada aceasta, fiind lezate foarte puțin de pandemie.

     Piața imobiliară a fost într-o continuă crestere în anul 2021, însă pe viitor este posibil să apară o  corecție a prețurilor.

...
blog
Admin

Piaţa imobiliară - înainte şi după pandemie

Dacă la inceputul pandemiei in tara noastra specialistii in domeniul imobiliar se asteptau la scaderi drastice ale tranzactiilor imobiliare, trebuie spus ca acest lucru s-a intamplat in perioada starii de urgenta, in intervalul martie – mai. In schimb, odata cu inceputul lunii iunie s-a inregistrat o crestere constanta a tranzactiilor imobiliare, acest lucru datorandu-se inclusiv ridicarii restrictiilor impuse de autoritati pentru limitarea raspandirii virusului.

Cele trei luni de carantină din primăvara lui 2020 ne-au schimbat tuturor relația cu casa. Pe parcursul anului trecut, cumpărătorii se așteptau ca prețurile să scadă din cauza pandemiei. Dacă in ianuarie 2020 aveai bani să investești intr-un apartament cu trei camere, cu aceeași sumă de bani în martie 2021 îți luai un apartament cu două camere, din cauza creșterii preturilor. În primele trei luni ale anului  2021, piața imobiliară a înregistrat mai mulți clienți decât în ultimele trei luni ale lui 2020.

Din cauza faptului că au crescut prețurile, tinerii își achizitionează mai greu o locuinta, în marea lor majoritate cu credit. Scumpirea locuințelor duce inevitabil și la creșterea chiriilor.

Până acum cumpărătorii erau  interesați să cumpere locuințe în centrele marilor orașe, în zonele imediat apropiate și cu acces facil în oraș, acum lucrurile par să se schimbe, tendința e de migrare de la centrul orașului în zone destul de îndepărtate, chiar în zone care acum doi ani nu erau deloc luate în calcul, casele cu grădină și apartamentele cu terase sunt cele mai căutate după pandemie.

 Oamenii vor avea nevoie de o locuință pentru a petrece timp alături de cei dragi, firmele vor avea nevoie de un spațiu in care să-și desfășoare activitatea, iar cei care construiesc vor avea nevoie de terenur.          

Făcând o comparatie intre  prețurile dintre ani 2020 și 2021 se poate observa ca piața imobiliară este intr-o continuă creștere.

 

...
blog
Admin

Temeri în colaborarea cu agențiile imobiliare

Anul 2021 a adus cu el multe incertitudini si pe piața imobiliară, așa că o mare parte din societate continuă să creadă că o agenție imobiliară cu reputație pe piața locală și cu un sistem dezvoltat de protejare a drepturilor clienților ar putea fi capabilă de escrocherii și fraude. Acesta este motivul pentru care, atunci când mulți dintre proprietarii care au un imobil de vânzare sunt abordați de către un agent imobiliar, încearcă cât mai rapid posibil să încheie apelul.

Cumpărătorii au și ei o teamă foarte mare când vine vorba de achiziția unei locuințe. Aceasta se datorează în mare parte faptului că o tranzacție imobiliară este o procedură complexă, care implică sume mari de bani. Teama acestora este cauzată de o posibilă dublă vânzare, întârzieri în perioada de construcție, falimentul dezvoltatorului și documente falsificate.

1. Plata în exces

Teama de a plăti în exces este destul de naturală. Cumpărătorii de imobile se tem adesea să ia decizia finală, deoarece consideră că ar putea achita prea mult. De obicei, dorința de a negocia la oameni apare odată cu un sentiment ascuns de neîncredere, așa că, agentul imobiliar, într-un astfel de moment se confruntă cu sarcina de a afla care este echilibrul optim calitate - preț pentru clientul său, sugerând cea mai potrivită opțiune. Teama de o agenție imobiliară în acest context se manifestă și ca acel “comision ascuns” , clientul întrebându-se cât va trebui să plătească pentru serviciile agenției.

2. Luarea unei decizii greșite

Prin “teamă de o agenție imobiliară” înțelegem și indecizie. Un client care are aceasta teama spune întotdeauna că, înainte de a semna orice hârtie cu un agent imobiliar, ar trebui să vorbească cu cineva în care are încredere. Cel mai adesea vor fi soți, părinți, prieteni cu experiență în tranzacții imobiliare, etc. Totuși, în aceste circumstanțe, nimeni mai pregătit în domeniu nu vă va putea oferi cele mai bune sfaturi decât specialistul imobiliar. Acesta cunoaște nu doar prețurile pe piața imobiliară, ci și cele mai bune companii de construcții, cele mai avantajoase oferte și aspectele negative ale multor proprietăți. Un agent imobiliar onest nu vă va da doar asigurări și vă va încuraja cât mai rapid să faceți o achiziție, el va enumera și punctele slabe ale locuinței, astfel încât achiziția să fie una calculată și bine gândită.

3. Înșelătoria

De cele mai multe ori, teama de a fi înșelat îi caracterizează pe clienții care au avut experiențe negative anterioare cu agenții imobiliari. În acest caz, orice agent imobiliar este asemănat automat cu primul agent imobiliar cu care au interacționat. Aceasta înseamnă că respectivul așteaptă garanții suplimentare de la noul agent imobiliar că își va desfășura activitatea cu înaltă calitate, în conformitate cu toate obligațiile asumate. Una dintre cele mai mari frici este  de a rămâne fără apartament și fără bani, existând această posibilitate în cazul în care s-ar apela la un “agent imobiliar individual” sau la o agenție imobiliară neprofesionistă. Cele mai frecvente cazuri de fraudă sunt reprezentate de plata in avans. Firmele de o zi colectează bani de la oameni, după care dispar. Trebuie amintit că o agenție imobiliară nu poate cere plata sută la sută înainte de încheierea contractului de cumpărare și vânzare! Plata în avans ar trebui să fie minimă, iar suma finală este transferată numai după tranzacție. Toate calculele se fac după alegerea și vizualizarea unui apartament, întâlnirea cu proprietarul și verificarea actelor de proprietate.

4. Părerea celorlalți și prețul ireal

Teama de opiniile celorlalți se referă la respectul de sine și este adesea direct legată de prețul proprietății vândute. Astfel de clienți, în ciuda tuturor argumentelor și convingerilor profesionale ale agentului imobiliar, cer ca imobilul să fie scos la vânzare la un preț mai mare decât prețul pieței. În primul rând se datorează faptului că acest tip de client este atașat emoțional de proprietate. În al doilea rând, nu se poate împăca cu ideea că rudele, cunoscuții sau vecinii lor vor afla că își vinde apartamentul sau casa prea ieftin. În această situație proprietatea va fi greu de vândut, deși luni întregi a fost promovată și prezentată potențialilor clienți. Stabilirea unui preț competitiv pe piață este unul dintre cele mai importante lucruri pe care un specialist imobiliar le face. Ajustarea prețului imobilului la prețul real de piață vă asigură vânzarea acestuia într-un timp relativ scurt.

5. Teama de orice acțiune fără o cunoaștere aprofundată a problemei

Clienții care au această teamă pun mii de întrebări clarificatoare, îi cer agentului imobiliar să le furnizeze informații suplimentare despre el, despre agenția imobiliară, despre tranzacțiile anterioare ale agentului imobiliar, etc. Aceste întrebări sunt dese și absolut naturale, atunci când sunt în limită. Specialiștii imobiliari cu experiență au propria lor viziune în ceea ce privește ameliorarea unor stereotipuri ale clienților, dar știu și cum să elimine temerile acestora. Cea mai bună abordare în acest caz este de a oferi clientului dovezi incontestabile că, prin semnarea contractului cu un specialist imobiliar, clientul va lua cea mai bună decizie.

Dacă cumpărătorul experimentează frică și neînțelegere de pe urma acțiunilor agentului imobiliar, atunci datoria specialistului este să-i explice totul în detaliu și să ofere informații cât mai complete, atât de la sine, cât și din alte surse sigure. Din partea agentului imobiliar, este importantă și prezentarea unei informații corecte și verificate.

Temerile legate de o agenție imobiliară evidențiate în acest articol nu sunt întotdeauna evidente și nu stau la suprafață. După cum arată practica, ele pot fi ascunse în spatele unor obiecții complet diferite. Sarcina unui agent imobiliar profesionist este tocmai de a diminua posibilele îndoieli, prin adresarea unor întrebări cu scopul de a stabili toate aspectele care îl frământă pe clientul său. Aflând toate temerile clientului, specialistul imobiliar va face tot posibilul ca procesul de vânzare-cumpărare să fie cât mai transparent posibil, iar clientul să fie sigur că va obține ceea ce își dorește, o locuință confortabilă pentru el și familia sa.

            În lista temerilor de bază există și teama de agentul imobiliar, mai exact, faptul că el poate folosi combinația cunoștințelor sale și incompetența cumpărătorului sau vânzătorului pentru orice fel de înșelăciune sau fraudă. Spre urmare, un agent imobiliar competent trebuie să fie persoana care poate proteja interesele oricărui cumpărător sau vânzător pe întreg procesul de vânzare-cumpărare a unui bun imobil.

            Echipa ORYON IMOBILIARE vă recomandă să alegeți mereu cei mai buni consultanți imobiliari, întrucât acest lucru va face diferența, având acces la informații prețioase, putând stabili prețul corect de vânzare, având parte de un pachet de promovare personalizat și adaptat cerințelor fiecăruia și de siguranță în tranzacțiile imobiliare.

...
blog
Admin

Intrebari frecvente pentru Oryon Imobiliare

 
Pentru publicarea unei oferte de inchiriat pe site-ul Oryon ai mai multe variante la dispozitie.
Poti transmite datele tale si ale imobilului fie telefonic catre Call Centerul Oryon (0753-240-999) fie prin e-mail la adresa contact@oryon.ro fie accesand butonul/meniul "Pentru proprietari"
 

2. Cat costa publicarea ofertei mele pe site-ul Oryon?

 Pe site-ul Oryon poti publica un numar nelimitat de oferte, acestea se supun pachetelor de servicii Oryon.        

Vezi mai multe detalii: aici.
 

3. Cum pot modifica detaliile ofertei introduse?

Pentru modificarea detaliilor unei oferte, te poti adresa Call Centerului Oryon, telefonic la numarul 0753-240-999, fie trimitand un e-mail pe  contact@oryon.ro.
 

4. Cum pot afla cat valoreaza locuinta mea de vanzare? 

Oryon Imobiliare iti ofera mai multe variante de a stabili care este valoarea corecta a locuintei tale.
 In primul rand iti recomandam consilierea de catre profesionistii nostri, fiecare dintre acestia fiind specializati pe cate un segment al pietei imobiliare, astfel incat sa raspunda prompt si eficient cerintelor clientilor companiei.
Apoi, poti consulta ofertele de pe site-ul Oryon ce au caracteristici similare cu oferta ta.
 

5. Unde pot vedea oferte similare cu oferta mea ?

Doar la Oryon vei gasi ofertele prezente in portofoliul nostru.                            
 

6. In cat timp voi reusi sa inchiriez o locuinta cu ajutorul Oryon?

  Echipa Oryon este pregatita sa-ti ofere cele mai bune solutii conform nevoilor tale locative, astfel incat sa poti inchiria o locuinta in cel mai scurt timp posibil.
Daca esti o persoana hotarata, chiar in aceeasi zi.                            
...
blog
Admin

Preturile locuintelor au inceput sa o ia la vale

Bucureşti

Luna trecută, pretenţiile vânzătorilor de apartamente din Bucureşti s-au majorat uşor, respectiv cu 0,4%, de la 1.328 la 1.333 de euro pe metru pătrat util. Asta a făcut ca valoarea Indicelui Imobiliare.ro înregistrată la finalul lunii iunie să fie cu 5,9% mai ridicată decât cea consemnată începutul lui ianuarie. Această creştere este foarte apropiată de cea consemnată anul trecut, respectiv 5,4%. Preţurile din Capitală au avut, până acum, un ritm de creştere mai temperat comparativ cu alte oraşe (Cluj-Napoca sau Timişoara), iar veniturile şi cererea mai mari de aici sunt percepute ca fiind în măsură să mai absoarbă creşteri. Tendinţa de creştere din primul semestru a fost susţinută mai ales de apartamentele noi, a căror valoare medie a depăşit 1.400 euro/mp util la finalul lui iunie.

Braşov

După o creştere de 2,8% consemnată de Indicele Imobiliare.ro pe parcursul lunii iunie (de la 1.048 la 1.077 de euro pe metru pătrat util), oraşul de la poalele Tâmpei se situează pe primul loc în clasamentul scumpirilor în prima jumătate de an, cu un avans de 7%. Interesant este că, în vreme ce locuinţele din blocurile vechi s-au apreciat cu 2,1% în ultima lună (până la 1.068 euro pe metru pătrat util), cele noi au consemnat un salt de peste 4.4%, atingând pragul de 1.100 euro pe metru pătrat util. Faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, locuinţele din Braşov sunt cu 12,7% mai scumpe.

Cluj-Napoca

Tendinţa de încetinire a creşterii preţurilor este, de departe, cea mai evidentă în capitala Transilvaniei: dacă în prima jumătate a anului trecut apartamentele disponibile spre vânzare în Cluj-Napoca s-au scumpit cu nu mai puţin de 10%, în acest an, ritmul de creştere este la jumătate. Apartamentele din Cluj-Napoca rămân însă cele mai scumpe din ţară, cu o valoare medie consemnată de 1.522 de euro pe metru pătrat util, la finalul lui iunie. Ambele segmente de piaţă analizate au resimţit o temperare a ritmului scumpirilor. Preţul mediu cerut pentru apartamentele vechi a ajuns la 1.553 de euro pe metru pătrat, iar cele noi la 1.492 de euro pe metru pătrat.

Constanţa

Apartamentele scoase la vânzare în Constanţa s-au apreciat cu 0,8% în luna iunie (de la 1.147 la 1.156 de euro pe metru pătrat), valoarea actuală fiind cu 5,6% mai ridicată decât cea înregistrată de indicele Imobiliare.ro în ianuarie. Locuinţele din blocurile vechi s-au depreciat cu 0,3% în iunie (de la 1.145 la 1.142 de euro pe metru pătrat util), iar cele noi s-au scumpit cu peste 3% (de la 1.152 la 1.192 de euro pe metru pătrat).

...